Olivia Arvén - 22 år och mamma

+ tamponger/bindor borde vara gratis!

Jag läste en väldigt intressant artikel häromdagen som handlade om att tamponger och bindor borde vara gratis för kvinnor. Jag har inte själv tänk på det tidigare men visst borde det vara så?! Ju mer jag har tänkt på det desto starkare blir min åsikt angående det och mitt feministiska innre kan inte undgå att bli irriterat!

Fakta visar på att en kvinna lägger mellan 50.000-55.000kr på tamponger och bindor under sin livstid. Och då gäller det bara EN kvinna. Tänk i en familj där det finns fler kvinnor, man kanske har 3 barn av det kvinnliga könet, då blir kostnaden ännu högre! Jag menar detta är en kostnad vi kvinnor MÅSTE lägga ner, det är inget vi kan välja bort medan män klarar sig undan det. Och visst kan man skjuta upp sin mens med p-piller och andra preventivmedel men det kostar också!

Om det inte ska vara gratis tycker jag i alla fall att kvinnor med ekonomiska svårigheter ska få ekonomiskt stöd för det om man visar upp kvitto, tamponger/bindor kan innebära att man måste välja bort något annat viktigt som män kan köpa då de dragit lotten att bli utan livmoder. Eller att de i alla fall sänker priset på tamponger/bindor då det inte kan kosta så mycket att producera! Tänk en ensamstående mamma med 4 döttrar, det blir mycket pengar varje månad! Och det är inte bara skydd som kostar utan man får värk och behöver värktabletter och sådant också. 

När jag läser om frågan på sociala medier är det till 99% män som är emot "gratis tamponger och bindor" och skriver kommentarer som "Då borde vi få gratis mat eftersom vi äter mer" eller "Då borde toalettpapper också vara gratis för kiss och bajs är naturligt" osv. Men nej! En man äter inte alltid mer än en kvinna och toalettpapper använder båda könen!! Varför ska kvinnor behöva betala för att vara kvinnor om inte män ska betala för att vara män? Det enda en man behöver lägga ner pengar på är väl i sådana fall kondomer MEN det är lika mycket kvinnans ansvar att införskaffa sig detta om det nu skulle behövas och det finns till och med att få tag i gratis på bland annat ungdomsmottagningar och hos skolsköterskan.

Varför finns det inget ställe vi kvinnor kan gå till när det kommer till mens?/Olivia

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas