Olivia Arvén - 22 år och mamma

+ välkommen veckan 39 - latensfasen?

Finaste amningsbehån med tillhörande trosor från Glammom.se

Idag går jag in i vecka 39 och jag kan knappt fatta att hela denna graviditeten snart är över!! Jag har liksom varit gravid i 267 dagar och över 95% av graviditeten är gången, jag börjar nästan få lite smått panik över att det snart är "över"! Det känns som jag har skrivit på ett papper om att jag ska vara gravid och ska vara det resten av mitt liv men snart har vi istället vår lilla bebis hos oss och min kropp kommer återgå till den "gamla vanliga" igen.

Igår låg jag i alla fall här hemma i soffan och kände att jag hade lite sammandragningar men tänkte inte mer på det. Efter någon timme började jag även känna att jag hade som svag molande mensvärk både i magen och bak i svanken. Låg och tänkte på det i nästan en timme innan en ny tanke slog mig "shit sammandragningarna verkar ju vara regelbundna". Trotts att de inte gjort ont började jag klocka dem och visst, 2-6 minuter i mellan varje sammandragning som höll i sig ca 30 sekunder och den molande värken satt fortfarande kvar. Bestämde mig tillslut för att ringa förlossningen och rådfråga vad det kunde vara för jag visste att det inte var förlossningsvärkar men något annorlunda var det ju. 

Berättade om allt för förlossningen och hon på telefon sa att det förmodligen var latensfasen som hade börjat och hon lät nästan mer panikslagen än vad jag själv var. Förklarade att jag inte hade värkar i samband med sammandragningarna utan mer som en svag molande värk som satt i hela tiden. På en skala 1-10 gjorde det liksom bara 1 ont om man säger så.  Men hon på förlossningen började prata om att jag skulle ta en värmekudde för att lindra och duscha osv och att jag från och med nu måste ta en Alvedon var 6e timme även ifall jag känner att jag inte har så ont att jag behöver ta en. Tydligen ska det vara "bra" att ha Alvedon i blodet eller något liknande när de riktiga förlossningsvärkarna väl börjar sen. Vi la på sen och jag lovade att ringa om jag kände att det hela blev värre.

Dock avtog allt mer och mer sen och jag blev nästan lite besviken i och med att hon på förlossningen sagt att det var latensfasen som börjat och efter att ha googlat pågår den mellan 8-20 timmar (ibland längre) och kan både stanna av och starta upp igen. Det står även att värkarna i latensfasen först känns som mensvärk som kommer och går för att sedan bli kraftigare. Dock står det också att vissa inte ens märker av latensfasen så kanske är i den utan att jag vet om det just nu trotts allt haha...

Idag känner jag inte av några direkta sammandragningar men har haft som en pirrande känsla och lite molvärk längst ner i magen som är där hela tiden. Har även ilningar neråt som känns som knivar som skär in i en och det har jag haft sen igårkväll! Får se om jag får några mer känningar idag eller om allt bara varit "falskt alarm". Åh allt kring graviditeten och förlossningen är så oklart nu när det börjar närma sig!! Hoppas verkligen att det är dags snart<3

/Olivia

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas