Olivia Arvén - 22 år och mamma

+ havandeskapsförgiftning?

Jag har ju mått lite skumt på senaste tiden har har inte riktigt kunnat greppa vad det är som är konstigt. Har egentligen tänk att det är normalt att må såhär när det är så nära förlossningen men när jag var inne på förlossningen i måndags och tog tester och de såg att mitt blodtryck var högt blev jag lite orolig, de sa även då till mig att de fanns protein i mitt urin men inte något om vad det innebar så tänkte inte mer på det.

Idag när vi var hos barnmorskan skulle jag egentligen bara väga mig, mäta magen och lyssna på bebis hjärta men i och med att de hittat protein i mitt urin i måndags så ville de ta ett urinprov idag igen vilket visade på att det fortfarande fanns protein i mitt urin.

Är så svårt att beskriva hur jag mått på senaste för kan inte säga att jag mått dåligt men kan inte hellre säga att jag mått bra. Kan må bra ena sekunden och andra få en attack där jag mår dålig. Ena dagen kan jag må tipp topp och andra dagen kan jag må skit. Men de symtom jag märkt av att jag har nu är halsbränna, illamående från och till, hjärtklappningar från och till, darrig och yr från och till, värk från och till (känns som magkatarr ungefär), större aptit, vissa dagar ingen ork alls och vissa dagar massa energi... Ja som ni ser så är det svårt att sätta en symtom då jag mår olika hela tiden. Och bebisen har varit extra vild där inne hela veckan tycker jag!

Men i alla fall så sa barnmorskan att det kunde vara början till en havandeskapsförgiftning som håller på att ske med mig då mitt blodtryck varit högt och att det finns protein i mitt urin, samt att jag har dessa symtom som jag beskriver ovan. 

Havandeskapsförgiftning innebär att man har högt blodtryck under graviditeten vilket beror på att man kan vara känslig mot partiklar från fostret och moderkakan. Dessa partiklar läcker då ut i blodet vilket gör att blodkärlen drar ihop sig och skapar högt blodtryck. essa Partiklarna ger även protein i urinen men detta försvinner när man väl har fött. Ofta märker man inte själv att man har det utan det är under kontroller hos barnmorskan man märker detta och lugn och ro och vila brukar vara det bästa för att komma till rätta med det. Symtom för havandeskapsförgiftning är bland annat huvudvärk, illamående, ljusfläckar framför ögonen, svullnad, snabb viktökning och att bebisen inte växer som den ska.

Blev lite orolig nu då mitt blodtryck varit högt, jag känt mig illamående från och till, jag har protein i mitt urin, jag har gått upp 2kg sen senaste besöket (brukar oftast ha gått upp mellan 0,5k-1kg), bebisen låg lite under sin kurva och det gjorde hon förra gången också men barnmorskan sa att det var helt normalt och ändå såg fint ut. Man blir ju orolig för allt när man är gravid och jag ska verkligen försöka ta det lugnt nu så att mitt blodtryck inte stiger. Men om jag får ont, blir yr eller känner att något inte riktigt stämmer så ringer jag in och be om en undersökning igen. Det är alltid bättre att ringa in en gång för mycket än inte alls trotts att man känner sig jobbig och okunnig som förstföderska!

Dock är jag lugn nu då jag mår bra och det enda jag kände av igår var illamående och mitt blodtryck var bra idag när barnmorskan mätte det. Får hoppas att detta bara är något tillfälligt som inte behöver betyda något och som går över av sig själv :) Någon här som haft havandeskapsförgiftning?/Olivia

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas