Olivia Arvén - 22 år och mamma

+ låt oss prata lite amning

Fick en fråga om jag inte kunde skriva lite om amning, ersättning och hur vi gör här hemma! Just nu så helammar jag och planerar att göra det så länge Stella blir tillräckligt mätt av att bara göra det utan att få något annat. När hon är 4 månader kommer vi börja låta henne smaka lite mat men inte så att hon ska äta det för att bli mätt på det utan mer för att hon ska få testa på det och ta det sakta framåt. Sedan har jag inga som helst åsikter om ersättning, kan tänka mig att ge det till Stella om jag och Filip skulle bestämma oss för att åka iväg och ha barnvakt över natten. Men då kommer vi självklart testa det några gånger innan så att hon tar det och så att det funkar och hon inte får ont i magen eller liknande av det. Anledning till att jag helammar och valt att göra det är för att det är så otroligt nyttigt med bröstmjölk, jag har tillräckligt med mjölk för att hon ska bli mätt och det är smidigt istället för att behöva värma på flaskor hela tiden. Sedan är det en mysig stund mellan mamman och barnet som jag tycker är speciell och jag vet att Filip är lite avundsjuk på det så ibland har jag pumpat ut i flaska och låtit honom ge henne för att dem också ska få en fin stund tillsammans.

Amningen i början var dock inte frid och fröjd för mig utan det är något som blivit lätt och smidigt med tiden. Jag trodde faktiskt bara att barnet automatiskt skulle kunna amma när det föddes och att det skulle vara hur enkelt som helst men så var det inte för oss i alla fall. För det första så blev mina bröst så extremt sprängfyllda med mjölk när den väl rann till efter det att Stella föddes. Helt ärligt så tror jag att jag gick upp 3 BH-storlekar över en natt och jag hade så extremt ont i brösten och läckte som en galning. Kom ihåg att jag till och med var ledsen och inte alls tyckte om att amma. Stella fick inte något bra grepp då brösten var för spänd och mjölken bara forsade och dränkte ner både henne och mig. När jag inte ammade så dränkte jag ner mig själv och fick nog byta tröjor och bhar minst 5 gånger om dagen. Ett tag tänkte jag till och med att jag bara ville skita i allt och ge ersättning och det var inte alls mysigt utan bara frustrerande för både mig och Stella. Men sen fick jag tipset om att använda amningsnappar som man fäster på bröstvårtan. Gick till apoteket och köpte det och då fick Stella ett mycket bättre grepp och mjölken liksom samlades i själva nappen istället för att dränka ner både henne och mig. Använde mig av denna tills mjölken började stabilisera sig och anpassa sig efter mängden Stella åt och därefter kunde jag sluta med dem för mina bröst inte var spända och läckte lika mycket längre. Så fort mjölken hade stabiliserat sig och jag kunde sluta använda amningsnappen ändrades min uppfattning om amning och jag tyckte det var en mysig stund mellan mig och Stella. Jag önskar dock att någon hade berättat för mig hur brösten blev när mjölken väl rann till för jag blev så extremt chockad och mådde nästan dåligt över det. Jag har alltid sagt att jag någon gång vill förstora mina bröst men efter att ha känt på detta så kommer det aldrig att ske kan jag lova er haha... Trivdes inte alls med dem när dem väl var så sprängfyllda. 

Så till alla er gravida där ute så vill jag bara säga att det kanske kommer vara jobbigt i början, men försök bita ihop och va envis och köp amningsnappar(!!) om du känner att bebisen inte får grepp och du har för spända bröst. Det räddade verkligen mig i början och efter ca 3 veckor så stabiliserade sig mjölken och därefter så kunde jag sluta använda amningsnappen och efter ca 5 veckor så kände jag mig bekväm med amningen och verken jag eller Stella blev frustrerade längre. Och ett roligt tips till er som har så extremt mycket mjölk som jag hade i början och dränker ner er själva, sov med prematur blöjor innanför bh:n om nätterna. Vanliga amningsinlägg hjälpte inte mig ett skit utan dränkte ner dem på 5 minuter så googlade mig fram och hittade ett tips om just prematur blöjor och dem suger upp mjölken jätte bra. Använde till och med det om dagarna ibland när jag kände att mjölken aldrig slutade rinna haha... 

/Olivia

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas